Ruiken aan olie

Ruiken aan olie

Ruiken aan olie

Ik krijg regelmatig de vraag of het wel nuttig is om aan een essentiële olie te ruiken, want dan doet het toch niks?

FOUT!!

Het doet juist heel veel. De molecuul van de essentiële olie kan op veel van invloed zijn, van je emotionele toestand tot aan je levensduur. De molecuul van de olie wordt ingeademd en komt terecht bij het olfactorisch epitheel in je neusholte. Er zijn ongeveer 2000 receptoren verbonden met dit kleine epitheel in je neus, welke je in staat stellen om verschillende geuren te herkennen. Het verzamelsysteem waar al deze receptoren samenkomen (de Bulbus Olfactorius) stuurt de impulsen die doorkomen vanuit je neus naar het centrale zenuwstelsel van je hersenen. Dit zenuwstelsel staat in verbinden met het Gustatorisch centrum waar je smaak wordt bepaald, het staat in verbinding met de Amygdala waar je emoties worden opgeslagen en het staat in verbinding met de Gyrus Hippocampi waar het limbisch systeem zit. Het limbisch systeem regelt jouw gevoelens, emoties en stemmingen. Daarnaast staat het limbisch systeem ook in verbinding met de Hypothalamus welke controle heeft over de hartslag, de bloeddruk, de ademhaling, het geheugen, het stressniveau en de hormoonbalans.

Ons reukvermogen is het enige orgaan wat direct in verbinding staat het met limbisch systeem. Een geur kan herinneringen bij ons oproepen, voordat we hier bewust van zijn. Denk maar eens aan de geur van appeltaart, de geur van je oma of opa, de geur van kerst etc. Je reageert eerst op de geur en denkt pas later aan de oorsprong van deze geur herinnering. Al onze andere organen (aanraking, smaak, gehoor en zicht) staan niet in verbinding met de hypothalamus, maar met de thalamus welke meer ons rationeel denkvermogen beheerst.

De hypothalamus is een van de belangrijkste onderdelen van onze hersenen. Het regelt ons hormonaal systeem en geeft signalen af waarmee veel functies van ons lichaam worden geregeld. Het heeft effect op onze groeihormonen, geslachtshormonen, schildklier hormonen en neurotransmitters zoals serotonine (het gelukshormoon).

Op deze manier heeft een essentiële olie juist een heel groot effect op ons lichaam (fysiek en emotioneel) wanneer we deze inademen.